Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

24 Kasım 2011 Perşembe

ŞİZOFRENİ MÜZESİ


          Tıp eğitimini yakalandığı " Şizofreni" hastalığı nedeni ile yarım bırakan, annesi ile birlikte yaşayan, Kemeraltı'ndaki küçük dükkanında bilgisayar tamirciliği ile oyalanan  Cengiz Manga, müptelası olduğu sanal dünyada dolaşırken, "Şizofreni Müzesi" isimli internet oyun sitesi ile karşılaşır. Yaşadığı hastalığın, kendi dünyasının parçası olan bu oyun ile birlikte,  hastalığını da keşfe çıkacağını düşünür.
           Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kilinik şefliği de yapmakta olan Doçent Doktor Levent Mete'nin yeni kitabı "Şizofreni Müzesi", Artkitap Yayıncılık'tan çıktı.
              Levent Mete, Şizofreni hastalığının tanınması ve hastaların yeniden topluma kazandırılması projelerinin önderlerinden birisi. Aynı zamanda, Şizofreni hastalığına ilişkin çalışmaları ile de tanınmakta. "Şizofreni Dayanışma Derneği" kurucuları arasında   yer alan  Mete'nin;  Aşk romanları yazan adam-2000, Terapi-2002,  Büyücüler-2003, Rika'nın beyninde-2005, Aşk hastalığı- 2007 romanları ve çok sayıda TRT için yazılmış skeçleri bulunmakta.
     Levent Mete, Cengiz Manga'nın Şizofreninin yorduğu ve karmakarışık ettiği bilinci aracılığı ile önce Şizofreni hastalığını tanıtıyor okurlarına,  sonra öykünün yardımı ile bambaşka bir dünyanın içine sokuyor. Kitabın kahramanı Cengiz Manga görünse de, gizli kahramanı Şizofreni. Mavi buzlanmadan dolayı elinizin altında yavaşça kayan ve kaydığını ancak yoldan çıkmak üzere iken fark edebildiğiniz araca benziyor Cengiz Manga'nın bilinci de. Normal yaşamın akıp giden satırları arasında gezindiğinizi sanırken bir anda yoldan çıkmış, sanrılara gömülmüş, endişe ve kaygının kol gezdiği, eşyaların boyut değiştirdiği bir başka dünyada buluveriyorsunuz kendinizi. Kendi bilinciniz Cengiz'in bilinci ile bütünleşiyor; eşyalar boyut değiştiriyor, şüphe- korku kaplıyor heryerinizi. Oyunda katili arayan dedektif Cengiz, gerçek hayatta daha siz ne olduğunu anlayamadan, zihninde düşmanlarını yaratıveriyor. Eyvah! kelimesi ağzınızdan dökülürken, kaymaya başlayan  aracı (bilincini) fark edip tekrar yola sokmaya uğraşıyor; kah, annesinin kah ilaçların yardımı ile. Bazen başarılı oluyor bazen Şizofreninin karanlık sularında batıp çıkmaya başlıyor.

         Şizofreni hastalığını tanımlamak, yeni kapılar açmak ve bu arada iyi bir roman okumak istiyorsanız, Levent Mete'nin "Şizofreni Müzesi"ne  mutlaka göz atın.    

Yayınevi: Art Kitap

(11/2011)

Isbn: 9786058744004
144 sayfa
Dil: Türkçe
Türü: Roman 



2 yorum:

  1. Onu ilk kez Terapi romanı ile tanıdım, Sonra Büyücü yü okudum. Daha sonra daizine kaydına hiç rastlamamıştım. Bu iyi bir tanıtım yazısı oldu. Bir yerden tekrar yakalamak lazım.

    YanıtlaSil
  2. kendisini begenerek okuyoruz. diger romanları gıbı cok akıcı ve olagan ustu bır roman. mutlaka okuyun.

    YanıtlaSil