Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Aralık 2011 Perşembe

PAZARTESİ SÖYLEŞİLERİ- KONUK: HAKAN CEM

   Bu hafta, Hakan Cem konuk oldu kedinin kırmızı koltuğuna. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası viyolonsel sanatçısı, şair, öykücü... Sanat insanı. Keman sesinin kapı gıcırtısı sayıldığı bir ülkede üstelik.  Müziğin ana karnında insan kulağına yerleştiğini anımsatarak başladı sözlerine ve çok sesli müziğin tarihçesi ile giriş yaptı  sunumuna.






NOTALARDAN ÖNCE İNSAN SESİ VARDI

  Notalardan önce insan sesi vardı...
Notalara can veren insanın iç sesiydi.
   Bir hayvan kemiği yeterli oldu 'mi' için. Ama önce insan sesi dedi;
Klasik dönem, Barok çağ, örnekleri ile canlandı ellerinde. Elleri notaları ayağa kaldırdı, kulaklarımıza yürüdü iki ileri- bir geri.









KİTAPLAR, RESİMLER, HEYKELLER DEĞİL SADECE DÖNEMİNDEN ETKİLENEN...
  Müzik de döneminin etkilerini yansıtır, müzik de insanlığın tarihidir. Tanrıya ulaşma çabası yerini insanı arama kaygısına bırakırken, müzik de gelişti ve orkestrasyon ses ile birleşti. romantik dönem, geç romantizme uzanıverdi. 




MÜZİK ÖNCE YÜREKTE HİSSEDİLİR


    Notalara baktığımızda  kulağımızda müziği duyarız. Yoksa ne mümkün, duymayan kulakları ile Beethowen'in o şaheserleri yaratması.














Ocak ayı programımız bir kaç gün içinde yayınlanacak. Yine bekleriz, her zaman bekleriz. Hakan Cem'e gelenler doyamadı, tekrar isteriz. Kırmaz bizi; o da bizden...
tıkla..





5 yorum:

  1. çok güzeldi, ben doyamadım... don kişot'un (ya da don kihote'nin) müziğe yansımasını anlattı ya... kesinlikle edebiyat-müzik ilişkisi üzerine yeni bir söyleşi düzenlenmeli derim :)

    YanıtlaSil
  2. Dur bakalım, kandırırız belki Hakan Cem'i.:)

    YanıtlaSil
  3. Ben üç pazartesi katılabildim en keyiflisi buydu. Hakan Bey'in Haiku üzerine paylaşacaklarını şimdiden merak ediyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Vladimir, sen zaten ekipten oldun artık; akşamları kaybolma ama söyleşi sonrası. Ayrıca ocak ayı programı da epey doyurucu olacak.

    YanıtlaSil
  5. NEBA AYANA PISCITELLI2 Ocak 2012 01:37

    SUPERDI...DEVAMINI BEKLIYORUM...
    HAKAN´´A TSK.LER

    YanıtlaSil